Kutu Fishing

Blogi

Opettelureissu Oulujärvelle Hauki EM kilpailuun


30.05.2016

Kaudella 2016 tiimimme tavoitteena on osallistua myös joihinkin Pohjanmaan alueen ulkopuolisiin vetouistelukisoihin. Ensimmäinen näistä oli kaksipäiväinen Hauki EM, joka kilpailtiin Oulujärvellä.

Kutu Fishingistä kisaan lähti Mika ja Anssi. Vapamiehiksi saimme Eero Eerikäisen, Aleksanteri Hietakankaan ja Santeri Mikkosen. Kaikille järvi oli uusi tuttavuus. Pääsimme ensimmäistä kertaa kokeilemaan haukkaa viiden hengen miehistöllä ja hyvin veneeseen mahtuikin.

Lähdimme järvelle vasta torstaina töiden jälkeen, joten treenaamiselle jäi aikaa ainoastaan perjantai. Tuon kokoisella järvellä yksi päivä treeniä ei riitä millään. Toki tarkoituksena ei ollutkaan "pärjätä", vaan käydä ensisijaisesti tutustumassa järveen ja kilpailuun. Taktiikkana meillä oli uistella matalassa. Treeneissä löysimmekin kohtuullisesti haukipaikkoja ja venessä käytettiin 50-60 kpl mittakalaa hyvällä keskipainolla. Veneellä ajelua tuli maltilliset reilut 120km...

Ensimmäisenä kisapäivänä lauantaina aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta koko päivän ja pieni tuulenvire rikkoi järven pintaa. Päätimme aloittaa kisan Painuanlahdesta ja huomasimme, että samaan lahteen suuntasi myös lähes kaikki matalanveneet ja lisäksi kymmenkunta kelkkavenettä. Ilmeisesti muillakin oli tapahtumia sielä ollut. Kilpailu alkoi hienosti, kun ensimmäisillä sekunneilla heti n. 3kg hauki kyytiin ja heti perään hieman pienempi. Sitten hiljeni..

Rummutimme lahtea n. 1,5h ja kolmen mittakalan jälkeen oli aika tehdä n. 20 km siirtymä toiselle puolelle järveä. Kävimme muutaman paikan kopaisemassa matkalla ennen seuraavan lahteen siirtymistä. Järven pohjoispäässä olevassa lahdessa saimmekin olla suhteellisen rauhassa koko loppukisan. Mittoja saimme tasaisen hitaasti.

Yhdestä lumpeikon juurelta sitten niiasi keularaippa syvään ja parempi kala kiinni. Hetken väsyttelyn jälkeen veneeseen saatiin 108cm, 7,7kg hauki. Jonkin ajan kuluttua samoilta linjoilta otti jälleen parempi kala kiinni kutosen raippaan. Tätä junaa Anssi käskytti siiman päässä n. 5 min ajan, kunnes yhtäkkiä kala irti. Peruke aukesi ja kala meni menojaan. Näimme kalan moneen kertaan ja luulisin, että hauki oli hieman pienmpi kuin edellinen isomus.

Ensimmäisen päivän tulos kertoimien jälkeen oli 35 000 ja sillä irtosi 39. sija 81 veneen joukosta. Muillakin matalamiehillä oli ollut edellisvuosia vaikeampaa. Toki hallitsevat Suomenmestarit Sillanpäät taikoivat matalasta kelpo tuloksen 72 000 pistettä.

Toiselle päivälle meillä ei ollut yhtään "treenattua" paikkaa jäljellä, joten päätimme kartasta katsoa oletetut hyvät lahdet ja mennä sokkona kokeilemaan. Keli oli ehkä jopa lauantaina haastavampi, kun nyt veden pinta ei ollut oikeastaan yhtään rikki.

Tällä kertaa ajoimme Niskanselän itäpuoleisille lahdille. Päivä alkoi taas todella hyvin kun nyt varmaan viiden sekunnin jälkeen oli ensimmäinen mitta veneessä ja jälleen heti perään toinen. Ensimmäiset 2,5h saimmekin tasaisesti mittoja ja siinä vaiheessa niitä taisi olla 12 kpl. Toki keskimitta 57cm luokkaa.

Sitten taas hiljeni. Hyviä paikkoja ei ilmaantunut eteen ja loirimme vailla päämäärää pari tuntia. Sitten viimeiselle vajaalle kahdelle tunnille tuli vastaan lahti, joka sentään näytti kalapaikalta. Jossain vaiheessa myös matalan mestarit Sillanpäät kurvasivat lahteen ja ajelimme samaa heinikkoa. Lahdesta saimme 2 mittaa lisää ja sunnuntain tuloksesti jäi 14 kpl mittoja ja pisteitä 16 500. Yhteistuloksissa putosimme pari sijoitusta ja loppusijoitus 41/81.

Tulostavoitetta kisaan ei etukäteen pahemmin mietitty vaan odotettavissa olikin hankalaa vähällä kokemuksella ja vajaalla treenillä. Toki perjantain treenin jälkeen oli jopa odotettavissa kalaisa kisa, mutta syövä kala oli siirtynyt yön aikana muualle. Ensi vuonna on jo helpompi lähteä, mikäli päätämme mukana olla.

 

 

 


Takaisin blogiin

#kutufishing

Kutu Fishing Periscopessa
Pohjanmaan Mainosteippi Lowrance Electronics Kurre Erä ja Kalastus - Vaasa Karilainen - Vauhtia Vapaa-aikaan Korjaushitsaus Koskinen Islure vieheet