Kutu Fishing

Säippäkalastus matalassa

Säippäkalastusta lyhyillä siimoilla levittäjävavoillaSäippäkalastus tarkoittaa pitkillä levittäjävavoilla tapahtuvaa vetouistelua.  Säippäkalastuksesta voidaan käyttää myös nimitystä täsmäuistelu, raippominen, puskauistelu jne.

 

Vavat eli säipät, raipat ovat 3-6,5m metriä pitkiä ja uistellessa käytetään 6-10 vapaa. Keloina toimii normaalit vetohyrräkelat. Meillä on käytössä keulasta taaksepäin JiiCeen 4,8m, JiiCeen 6,4m, Zebcon 3,9m, Shakespeare 3m, Shakespeare 1,8m. Keloina toimii Okuma Classic. Keulavavat ovat viistosti eteenpäin, jolloin niissä olevat uistimet saavuttavat kalan ennenkuin veneen hahmo säikyttää niitä.

Säippäuistelua voi harrastaa sekä matalalla että syvällä. Syvällä kalastamisesta meillä ei ole kokemusta, joten tässä keskitytään lähinnä matalassa uisteluun. Matalalla tarkoitetaan säippäkalastuksessa todella matalaa eli 0,3-1,5m.

Ideana on pitää siimapituudet lyhyinä, jolloin veneellä voi käytännössä kääntyä U-käännöksen ilman, että siimat menevät sotkuun. Siimapituudet voivat olla välillä 2-6m. Koska siimapituudet ovat pienet, ovat tärpit todella näyttäviä kun kalan monesti näkee veneen vierellä.

Koska uistellaan matalassa, pitää uistimia myös nopeasti pystyä tarkastamaan ja ottamaan vapa pois telineestä. Myös telineen kestävyydeltä vaaditaan paljon, kun pohjatärpit ovat rajuja ja pitkät ja painavat vavat rasittavat telinettä melko paljon. Kaupallisia sopivia telineitä ei oikeastaan markkinoilla ole, joten monet käyttävät perinteistä muovitelineitä keulasta tuettuina. Hyviä on esimerkiksi Scottyn ja Normarkin telineet. Meillä on käytössä omavalmisteiset telineet. Voit lukea lisää täältä. 

 

Säippäkalastus on erittäin tehokas, aktiivinen ja mukava vetouistelumuoto, joka toimii hyvänä vastapainona perinteiselle plaanariuistelulle.

 

 

Tässä videonpätkää säippäuistelusta:


 


#kutufishing

Kutu Fishing Periscopessa
Pohjanmaan Mainosteippi Lowrance Electronics Kurre Erä ja Kalastus - Vaasa Karilainen - Vauhtia Vapaa-aikaan Korjaushitsaus Koskinen Islure vieheet