Kutu Fishing

Säippäteline

Valmis säippäteline levittäjävavoilleVeneen hankinnan ja säippäuistelun aloittamisen myötä aloimme heti myös suunnitella telineitä levittäjävavoille. Telineeltä vaaditaan kestävyyttä, koska yli kuuden metrin vapa rasittaa telinettä paljon.

 

Netistä katselimme kaikki mahdolliset kuvat minkälaisia säippätelineitä porukalla oli käytössä. Meitä hieman ihmetytti, kun emme mistään löytäneet mallia, mikä olisi sivu- ja pystysuunnassa säädettävä ja keulassa tuki. Suunnittelimme siis itse sellaiset. Kriteerinä tosiaan oli että telinettä pystyy säätämään pysty- ja sivusuunnassa ja niiden pitää  kestää tosi kovaa rasitusta. Lisäksi teline pitää tottakai olla haponkestävästä materiaalista. Säädettävyys siksi että teline kävisi mihinkä tahansa veneeseen ja mihin kohtaan veneessä vaan.

 

Ensimmäisenä vaiheena mietimme sopivaa muotoa ja mitoitusta itse vapatelineosalle. Siitä tulikin melko onnistunut ja sitä ei tarvitse seuraavaan versioon lähteä muuttamaan. Oikeaan muotoon telineen väännimme putkivääntimellä.

 

Seuraava vaihe oli miettiä miten toteutamme pystysuunnan säädettävyyden. Helppo vaihtoehto olisi hoitaa säädettävyys stauffeilla, joilla teline tulee kiinni. Tämä ei kuitenkaan visuaalisesti miellytä silmää, joten toteutimme säädettävyyden eri lailla.

 

SäippätelineAnssi sorvasi töissä sopivat palat jotka Juho hitsasi telineeseen ja ruuvilla kiristetään teline oikeaan asentoon. Anssi sorvasi myös etuosan kiinnikkeen vanttiruuville. Vanttiruuvit ovat Bilteman valikoimasta. Vanttiruuvin toinen pää on meillä laitettu stauffiin, joka vielä tukee latan palan avulla veneen laitaan. Tässä kohtaa tuplakaiteista on apua. Toinen vaihtoehto on laittaa tuki suoraan tukemaan veneen laitaa vasten, mikäli veneessä ei ole tuplakaiteita.

 

Kaiteeseen teline tulee kahdella staufilla kiinni ja teetimme siihen sopivat aluslevyn palat.

 

 

Vielä oli yksi osa suunniteltavan eli sivuttaissäätö. Tässä meillä oli aluksi muutama vaihtoehto, josta päädyimme kartioliitin ratkaisuun. Alunperin LVI-käyttöön tarkoitettu liitin soveltui tähän tarkoitukseen hyvin.

 

Toistaiseksi emme tee telinettä myyntiin asti, koska yhden telineen valmistuskustannukset nousevat melko korkeaksi. Jatkossa kehitämme vielä telinettä, niin jotta sen valmistuskustannukset saataisiin alemmas. Varsinkin kartioliittimen tilalle tulisi miettiä halvempi ratkaisu.

 
Kuvia säippätelineistä

<b>Valmis säippäteline</b>
<b>Valmiit säippätelineet</b>
<b>Valmis säippäteline</b>
<b>Valmis säippäteline</b>
<b>Valmis säippäteline</b>
<b>Valmis säippäteline</b>
<b>Valmis säippäteline</b>
<b>Valmis säippäteline</b>
<b>Säippätelineen osien sorvausta</b>
<b>Säippätelineen pystysäätöpalat</b>
<b>Säippätelineen pystysäätöpalat</b>
<b>Säippätelineen sivuttaissäätöpalat</b>
<b>Säippätelineen aluslevy ja sivuttaissäätö</b>
<b>Säippätelineen pystyputket</b>

#kutufishing

Kutu Fishing Periscopessa
Pohjanmaan Mainosteippi Lowrance Electronics Kurre Erä ja Kalastus - Vaasa Karilainen - Vauhtia Vapaa-aikaan Korjaushitsaus Koskinen Islure vieheet